Indrømmet: det føles rart at putte ting i kategorier - så ved vi, hvor vi har dem.
Men hvordan kan forretningen drage fordel af at forstå menneskets omskiftelige mindset i dag?
Du, som har arbejdet med personaer, ved at personaer kan være et nyttigt værktøj til at beskrive og validere, hvordan dine ideelle eller typiske kunder ser ud. Og jo, gennemsnitskundens demografi, mål og medieforbrug indeholder da vigtige pejlemærker. Men som verden udvikler sig, bør måden, vi forstår vores kunder så ikke omfavne vores tiltagende nuancer og komplekse adfærd som mennesker?
I dag kan du være fuldtidsmor og CEO i en stor virksomhed på samme tid. Global amatørskuespiller på TikTok, mens du bestiller mad på Wolt eller Nemlig.com uden at have kontakt til et andet menneske. Din nabo kan starte en webshop på et døgn, mens han arbejder fra en ø på Maldiverne. Du kan være til mænd, kvinder, alt eller ingenting (har facebook kategorien panseksuel under demografi-taben?). Du kan være vred på ægtemanden, stresset på arbejdet og momentært lykkelig over den pakke med nyt tøj, der er ankommet til din dør. Klart, vi har altid været komplekse, men hvad hvis én person kan være flere personaer eller at vi i højere grad bevæger os mellem ‘kasserne’, afhængig af situation og dag?
”Apropos diversity og inclusion-tidsånden, lad os eksperimentere med at se mennesket før kategorier i forretningen”
Erkendt: det er umuligt at omfavne alt. Men udfordringen er til dig, som ønsker at designe produkter, services, oplevelser, marketing og kommunikation til mennesker - og overgå kundens forventninger - ved at se dem fra et mere nuanceret synspunkt. Dette kan forsøges i form af at kombinere flere metoder inden for kundeindsigt. Særligt kendte redskaber er Personaer og Brugerrejser (eller Customer Journey Mapping), men større virksomheder er i højere grad begyndt at kigge på Mindsets.