Året hedder nu 2021, og vi kan se tilbage på et helt igennem anderledes 2020. Corona-pandemien må i den grad siges at have vendt op og ned på vores hverdag. Og selvom vi nu har vendt sidste side i kalenderen og har taget hul på et nyt år, så starter det, som det sidste sluttede.
Størstedelen af fysiske butikker har været lukket siden december. Det har både haft positive og negative konsekvenser for detailhandlen. På den ene side har forbrugerne fundet nye måder at handle på, mens virksomhederne på den anden side har skullet finde nye online-løsninger og måder at drive forretning på. Dels for at kunne følge med og for at kunne overleve.
Pandemien har på mange måder skubbet til den digitale omstilling, og interessen for eCommerce løsninger har aldrig været større.
Onlinehandlen slår rekord, igen
Siden begyndelsen af pandemien har vi set en voldsom stigning i onlinehandel. Ikke alene i Danmark får forbrugerne nu stillet forbrugslysten over nettet, men næsten 150 millioner mennesker på verdensplan handlede for første gang online under corona-pandemien. Og tallet af nye online-forbrugere ser kun ud til at pege én vej: opad!
Det stigende antal online-handlere åbner for ændrede handelsmønstre, et andet ressourceforbrug og udfordrer miljøet på anden vis end det, vi traditionelt kender for handel i fysiske butikker. Den øgede digitalisering medfører samtidig højere krav fra forbrugerne, der alt i alt kan kortes ned til et ord: bekvemmelighed. Det skal være nemt at indtaste oplysninger og gennemføre betaling. Når pakken er bestilt, skal den leveres hurtigt og skal i øvrigt kunne returneres uden besvær. Men hvilken belastning har det på miljøet?