Web Summit 2019

Web Summit er verdens største teknologikonference. Forbes kalder den “The best technology conference on the planet”. Den afholdes årligt frem til 2028 i Lissabon og betegnes af nogen som “stedet, hvor fremtiden tager hen for at blive født”.

Der er ca. 70.000 deltagere fra 146 lande, 1206 talere, 2150 startups, 2526 medier og 8500 udviklere. Det er selvfølgelig svært at videregive indtrykkene kort, men vi har samlet et par tendenser i overskrifterne mennesker, teknologi og forretning.

Mennesker

Tony Blair og Margrethe Vestager talte i to forskellige sessioner om sikring af demokratiet i en tid, hvor tech-giganter får stadig mere indflydelse på verdens udvikling. Der findes ikke perioder i historien, der ligner den vi står i, når det gælder teknologiske muligheder og tilhørende risici. Som Vestager udtrykte det: “Vi har godt nok nye teknologier, men vi har ikke nye værdier - værdighed, integritet, menneskelighed, lighed - det er de samme”. De værdier skal der værnes om.

Tony Blair Institute for global change finder du her https://institute.global

Martin Sorrell fra S4 Capital talte om langsigtet brandopbygning over for kortsigtet profit. Det handlede om ansvarlighed, kvalitet og værdiskabelse. 

Grundlæggende handlede disse spor om netop de grundlæggende menneskelige værdier. At det er en fællesmenneskelig udfordring at sikre en balanceret teknologisk udvikling, så verden ikke skævvrides og styres af ikke-demokratiske kræfter. Det blev også en kraftig påmindelse om, at selvom vi i den teknologisk velstillede del af verden ser, at udviklingen går stærkt, så er der stadig en anden halvdel, som reelt slet ikke er med i den udvikling.

Teknologi

Vi har allesammen hørt om 5G, men det er de færreste, der indser, hvor revolutionerende teknologien er. Skiftet fra 4G til 5G blev sammenlignet med skiftet fra hestevogn til automobiler. Med teknologier som virtual reality, augmented reality, internet of things, artificial intelligence og 5G står vi over for den fjerde industrielle revolution, “4IR”. 

På adskillige parametre såsom hastighed, reaktionstid, energiforbrug og kapaciteten for forbundne enheder kan vi forvente op til 10 gange så god ydeevne i fremtiden. Med 5G kan vi forvente en reaktionstid på under 10 millisekunder. At reaktionstiden (forsinkelsen) bliver så lav, kan bl.a. få stor betydning for vores køretøjer. Biler, der kører med 100 km/t, vil eksempelvis kunne reagere på et signal og bremse inden for 10 centimeter i stedet for 1,2 meter, som er muligt med 4G nu. Det er forskellen på et “ups” og en forsikringssag. 

Se hele præsentationen her: https://vimeo.com/371109664

Kunstig intelligens (AI) fyldte meget på årets Web Summit. På tværs af 24 scener, fortalte eksperter fra stort set alle tænkelige industrier om hvordan AI kan bruges. Fra robotter i sundhedspleje til reklame og design. Det er en teknologi som kommer til at redefinere mange af de jobs, der er i dag. For nogen skaber det usikkerhed om fremtiden og frygt for på et tidspunkt at blive erstattet af teknologien.

Specielt inden for designverdenen blev kunstig intelligens' indflydelse diskuteret. Her bruges AI bl.a. til at skabe designsystemer og kan på nærmest ingen tid skabe kreative illustrationer, figurer og logoer.

Én af hovedpointerne var, at AI kommer til at ændre på vores opfattelser af kreative roller, og hvad der er vigtigt at kunne i forskellige jobs. Et andet sted, hvor AI bruges allermest, er til at skabe tilpassede kundeoplevelser, der over tid bliver mere og mere personlige.

Der er dog én betydelig begrænsning ved AI. Det er, at den kunstige intelligens mangler empati og kontekst. Derfor bliver spørgsmålet måske i højere grad, hvilket samspil vi mennesker får med teknologien. Uanset hvad vil der lang tid frem  stadig være rigelig plads til det menneskelige.

Jean Michel Jarre blev interviewet i forbindelse med EON - hans nye musik-app. EON er personificeringen af evighed eller uendelig tid. Jarre’s app er baseret på 7 timers indspilning og kunstig intelligens, som kombinerer musikken og grafikken på uendeligt mange måder. Det stykke, du hører og ser, er til enhver tid helt nyt. Projektet peger på, at der reelt ingen faste holdepunkter er i livet. Hans legende tilgang til teknologien og de muligheder, den giver, var smittende. Især hans grundlæggende tro på at teknologien ikke er et problem, men netop en del af løsningen på verdens udfordringer.

Forretning

Ud over de langsigtede strategier og menneskelige værdisæt fyldte "kunden som medskaber af produktet" en del i forretningssporene. Et panel diskuterede "3 ting enhver leder bør vide".

De kredsede om netop dagens forbruger som medskaber af produktet, om at mennesker følger en mission, og at kultur skabes og synliggøres gennem handling.

Tommy Hilfigers CEO, Daniel Grieder, viste eksempler på medskabelse i deres nye digitale showrooms. Det handler om at forlænge den digitale værdikæde og om at designe et brand, der disrupter sig selv. “Disrupt without disruption”, som han sagde. Vi måtte konstatere ved håndsoprækning, at det var meget svært at se forskel på billeder af deres tøj og så de digitalt skabte designs. Imponerende.

Accenture viste, at selvom vi måske har opfattelsen af, at verden ændrer sig hurtigt, så er behovet omkring innovation / digitalisering i virksomheder stadig størst, når det gælder om at få det basale på plads. Accenture brugte en model med Brilliant Basics over for Cutting New ground. Deres kortlægning viste, at 31% af online kunder forlader en forretning uden at finde produktet, at 8% af søgeresultater returnerer nul-resultater, og at websites igennemsnit tager 9 sec at loade. En god hovedregel var som konklusion ifølge Accenture at bruge 70% af sin investering på at sikre det basale og 30% på det mere innovative. Få styr på det grundlæggende.

5 korte statements fra en lang række indlæg

"AI kan ikke have kunderelationer og har ingen empati - husk det" — I praksis betyder det, at mennesket ikke bliver tilovers - det får en anden og måske mere menneskelig rolle.

"Spørg ikke hvad teknologi kan gøre, men hvad den bør gøre" — Det er mennesket der styrer den teknologiske udvikling og ikke omvendt. 

"Vi lykkes sammen eller fejler hver for sig" — Fremtiden handler om samarbejde og relationer mellem mennesker. 

"Skab værdi for kunden OG miljøet" — De næste år bliver en vigtig balancegang mellem traditionel værdiskabelse og bæredygtighed. Vi kommer til at redefinere succes.

"Fra kundefokus til menneskefokus" — Mennesker handler og samarbejder med mennesker.

Relaterede blogposts

Er digital transformation rød, blå eller violet?

7. juli 2021 — Ole Østergaard

Det har som bekendt altid været svært at spå om fremtiden. Corona har ikke gjort det lettere. De fleste har været præget af større usikkerhed, end vi har set længe. Hvad karakteriserer en god samarbejdsform i sådan en tid?

B2B eCommerce - har du en gameplan?

12. maj 2020 — Ole Østergaard

I dag havde jeg en konsultation med min læge via FaceTime fra min hjemmearbejdsplads. Det virkede helt naturligt, alt fungerede fint og faktisk var snakken en lille smule mere hjertelig end ellers. Fra hendes hjemmekontor til mit.

Det er da en god ide!

4. september 2019 — Ole Østergaard

Den gode ide til forretningsudvikling kommer selvfølgelig nogle gange ud af det blå. Men oftest kommer den ved systematisk at arbejde med en virksomhedeskultur, hvor man ganske enkelt deler ideer. Mange ideer.

Skab et godt fundament - Fleksibel samarbejdsmodel

14. juni 2019 — Ole Østergaard

For nylig læste jeg en artikel i Lederne. Her blev digital transformation beskrevet som en rejse uden destination. Jeg synes, det er en god beskrivelse. Den rører ved den usikkerhed, vi egentlig altid er underlagt som mennesker, men som vi gerne undgår. At vi ikke ved, hvor vi er i morgen.